Teofil Muresan, prezent la Forbes CEE Forum alaturi de lideri regionali in economie

 In Stiri

Teofil Mureșan, Fondator și Președinte al Consiliului de Administrație E-INFRA, a fost invitat anul acesta la unul dintre cele mai importante evenimente de business regionale ale anului, Forbes CEE Forum 2019. 

Vă implicați în educație, ca om de business

O mare problemă și o mare nevoie este expertiza. Când ai succes, ai nevoie de oameni bine pregătiți. Experiența personală și cea de om de business care se implică în proiecte din educație a început cu importul unor executivi MBA britanici, pe urma a continuat cu școlile de meserii private, pe care încerc să le promovez mai mult. Din convingerea că expertiza, nevoia de calitate care apare în societatea noastră odata cu maturizarea sociatății poate fi rezolvată prin forța de muncă mai bine pregătita și la nivel de execuție. Cred că forța de muncă românească poate să se aștepte la salarii mai bune nu doar din considerente economice. (…) Companiile din industrii precum transporturi, aviație, sectorul miliatar care vin în România au nevoie de forță de muncă mai bine pregatită.

(…)

Despre nivelul de pregătire al tinerilor care vor să se angajeze la E-INFRA

Cred că o parte din absolvenții din zona academică deja s-au întors acasă, iar pe alții îi putem aduce acasă, diferențele aici nu sunt atât de mari.

(…) În școlile profesionale din România îi învață pe tinerii sudori să sudeze cu aparate care nu mai există de 20 de ani. În școlile de meserie din străinătate, diploma este însoțită de o garanție pe care o dă școala. Aceasta garanție este una materiala prin care te poți întoarce împotriva școlii. Modul de finanțare ar trebui schimbat. În general, finanțările din zona guvernamentală urmează copilul sau specialistul care se supraspecializează sau face reconversia. Modul de finanțare este important, dar mai important este să ne schimbăm mentalitatea.

De ce nu sunt mai multi antreprenori români peste hotare?

Au trecut 30 de ani de la Revoluție, dar 10-15 ani s-au pierdut cu procese de privatizare. Românii au plecat, se întâmplă natural acest fenomen, companiile românești au început să-și exporte serviciile afară, este un process care durează, iar pentr a-l accelera este necesar ca antreprenorii români să gândească mare, să aibă curaj și probabil să aibă mai multă încredere în forța de muncă mai tânără și destul de bine educată.

Care ar trebui să fie punctele aflate pe agenda publică în următoarea perioadă, acum, la 30 de ani de la Revoluție?

Riscurile majore sunt cele de reglementare și riscul politic. Sunt mai optimist anul acesta față de anul trecut după îndulcirea măsurilor de ordonanță 114, dar rămâna celeași lucruri care s-au spus. Impredictiblitatea legislativă,  lipsa forței de muncă, există și o anumită amenințare a mediului regional în care suntem.

În România lipsa de infrastructură ar putea să dea un impuls mare economiei.

Sursa: Forbes.ro

Start typing and press Enter to search